La fel ca mobilierul din lemn, ușile de interior au nevoie de îngrijire constantă. Pe lângă praful care se adună pe suprafața ușii din casă, degetele murdare și uleiurile prezente în mod natural pe pielea noastră, umezeala, precum și nicotina sunt responsabile de pătarea sau chiar îngălbenirea ușilor.

Atunci când murdăria este persistentă, mai ales când este vorba despre uși din lemn și lăcuite, cel mai bine este să testați mai întâi fiecare produs de curățare pe o zonă mică de pe suprafața ușii, folosind o cârpă.
Sfaturi și trucuri pentru curățarea și îngrijirea ușilor

Ce să eviți atunci când cureți uși din lemn sau lăcuite?

Cea mai frecventă eroare în curățarea ușilor din lemn sau lăcuite este utilizarea agenților duri de curățare, precum soluțiile de curățat care conțin alcool sau oțet. Lavetele din microfibră sau bureții pot lăsa zgârieturi pe ușile vopsite, precum și pe cele din lemn.

Atunci când laveta cu care ștergeți ușa este foarte îmbibată cu apă poate cauza inclusiv umflarea lemnului.

Prea multă umezeală poate deteriora atât ușa, cât și tocul acesteia. În astfel de situații, murdăria dispare, dar ușa nu se va mai închide și nici nu va mai avea un aspect frumos.

Ce să eviți atunci când cureți uși din lemn sau lăcuite

Cum să cureți lacul alb și ușile din lemn?

Cea mai bună modalitate de a curăța suprafețele laminate (CPL) este să folosești produse făcute special pentru acestea. Dacă nu aveți soluție de curățare pentru suprafată laminată, se pot curăța ușor utilizând o soluție preparată cu apă călduță și săpun lichid, fără a adăuga alte substanțe sau detergenți agresivi. Pentru usile vopsite se poate folosi apă călduță și săpun lichid. Incepeți prin a sterge praful de pe usă cu o cârpă uscată, dupa folosind un burete moale sau o cârpă curată, spălați ușa cu soluția de curățare. La final  spălați orice exces de  soluție și uscați ușa cu o cârpă din microfibră.

Spălarea

O lingură de detergent lichid de vase dizolvată într-un litru de apă poate crea soluția perfectă. Soluția de curățare astfel obținută se utilizează mai întâi pe o zonă mică a ușii, care nu este foarte vizibilă, astfel se testează să nu apară reacții nedorite din partea vopselei sau stratului de finish.

Apa în exces poate lăsa urme pe suprafețele vopsite, de aceea este de evitat să lăsăm soluția să se scurgă pe ușă. Dupa ce se spală ușa, se clatește bine suprafața cu o cârpă ușor umezită cu apă călduță, neîmbibată în săpun. Se șterge apoi ușa cu un prosop uscat și curat, pentru a împiedica orice urmă de scurgere. Inclusiv tocurile ușii se spală utilizând aceeași soluție, urmând aceeași pași.

Îndepărtarea zgârieturilor

Lustruirea ușilor din lemn permite îndepărtarea urmele superficiale de zgârieturi. Dacă lustruirea nu funcționează pe zgârieturile ușoare, se poate folosi o pastă preparată din bicarbonat de sodiu și apă pentru a freca zona cu un material non-abraziv. Bicarbonatul exfoliază și șlefuiește fin, pentru a obține o curățare mai în profunzime.

Dacă zgârieturile persistă, este posibil ca zona respective să necesite revopsire, pentru a obținedin nou aspectul curat, de un alb imaculat.

Îngrijirea preventivă

După curățarea în profunzime a ușilor casei, devine mai ușoară menținerea unui aspect mai curat și mai luminos al ușilor.

Pentru a întreține aspectul curat al acestora trebuie șters frecvent praful de pe uși, folosind o cârpă umedă pentru a elimina petele proaspete.

Cum se curață ușile de interior din sticlă?

Atunci când vine vorba de sticlă este important să se evite utilizarea soluțiilor abrazive, deoarece acestea pot cauza zgârieturi și defecte iremediabile. O întreținere corectă a ușilor din sticlă permite păstrarea acestora pentru mai mulți ani.

Ușile din sticlă  necesită o îngrijire deosebită, deoarece murdăria poate să determine uzura acestora, mătuirea și eventual schimbarea lor mai repede decât ar fi fost necesar dacă s-ar fi respectat tehncile corecte de spălare și întreținere.

Cum se curață ușile de interior din sticlă

In cazul ușilor de sticlă se poate folosi aceeași soluție de apă și săpun lichid sau se pot achiziționa produse speciale din comerț, compatibile cu suprafețele din sticlă. Aceste produse trebuie utilizate conform specificațiilor de pe etichetă.

Cum se întrețin ușile curate pentru mai mult timp?

Pentru a menține ușile curate pentru timp îndelungat, este recomandat să deschideți și să închideți ușile utilizând mânerul, nu suprafața ușii. Astfel, ne se mai lasă urme de grăsime și murdărie pe ușă.

Trebuie să evitați să adăugați autocolante pe ușă sau pe tocul acesteia. Autocolantele adesea nu pot fi îndepărtate fără a lăsa reziduuri, apoi ușa se deteriorează.

Este importantă inclusiv temperatură din casă. În funcție de mediu și de temperatură, o ușă are nevoie de o climă potrivită.

Este recomandat să nu trântiți ușile, să nu le loviți cu piciorul și să nu agățați obiecte grele pe mânerele ușii.

Ritmul alert al vieții cotidiene ne poate împinge în fiecare zi în situații în care ne putem murdări mâinile (jocul de fotbal, lucrat în grădină, gătit, vopsit casa pe exterior), iar ușile sunt primul lucru pe care îl atingem în drum către baie. Urmând sfaturile de mai sus, cu puțină grijă și atentie puteți menține integritatea stilistică și aspectul curat al ușilor de interior.