Deko Doors

Idei și reguli de design pentru amenajarea unui apartament modern

Amenajarea unui apartament reprezintă un motiv de bucurie însă câteodată se poate transforma într-un proces anevoios, plin de frustrări. Putem evita astfel de neplăceri ținând cont de câteva direcții simple pentru o amenajare cu gust, modernă și rafinată. Iată câteva trucuri care ajută la maximizarea spațiului și crearea unui interior confortabil și funcțional:

  • Așază mobilierul în mod strategic – amplasează patul din dormitor sau canapeaua lângă perete, astfel să creezi mai mult spațiu central. Te poți deplasa mai ușor prin încăpere și poți obține spațiu suplimentar pentru alte piese de mobilier.
  • Alege uși de interior potrivite- în funcție de stilul dorit, poți opta pentru uși albe, conferă un aspect modern, curat și luminos.
  • Alege corpuri de iluminat adecvate – optează pentru corpuri de iluminat ambiental, dar și de accent pentru obținerea unui aspect echilibrat și pentru evidențierea zonelor cheie sau statement ale fiecărei camere.
  • Utilizează nuanțe deschise –culorile luminoase pot conferi impresia de spațiu mai mare, iar nuanțele pastelate sau neutre dau senzația de aspect aerisit și luminos întregului apartament.
  • Selectează piese potrivite de mobilier– alege un mobilier multifuncțional (canapea extensibilă, un pat de dormitor cu sertare). În bucătărie, o masă extensibilă poate fi folosită în varianta mică pentru mesele în familie și la dimensiunea maximă atunci când vin musafirii în vizită.

Pentru cei atrași de stilul modernist-minimalist trebuie să știe că acest stil este definit prin simplitate și linii aerisite în alegerea designului. Pentru un aspect minimalist se pot utiliza cu măsură materiale naturale, dar și forme geometrice. Iată câteva idei de amenajări pentru un apartament în stil modernist-minimalist:

  • Alege culori neutre și luminoase: alb, gri sau bej folosite pentru pereți și podele pentru un aspect luminos și mai spațios al apartamentului.
  • Optează pentru un mobilier simplu și funcțional – piesele de mobilier cu linii simple și geometrice sunt deopotrivă funcționale și ușor de integrat în orice decor (pat cu spațiu de depozitare, mese extensibile).
  • Utilizează lemn și oțel pentru o senzație de căldură în întreg apartamentul. Poți folosi o bibliotecă stil open sau o comodă din lemn masiv împreună cu un corp de iluminat realizat din oțel pentru a obține un design curat, modern și atemporal.
  • Evită ornamentele sau obiectele decorative foarte încărcate – acestea pot dezechilibra vizual spațiul. În schimb, poți opta pentru câteva piese de artă sau decorațiuni cu linii simple și geometrice, precum lămpi de dimensiuni mici sau tablouri minimaliste.
  • Utilizează lumina naturală – optează pentru uși de sticlă (către terasă) pentru a atrage cât mai multă lumină naturală în apartament. Poți utiliza și draperii subțiri sau jaluzele, iar corpurile de iluminat minimaliste și moderne pot ilumina plăcut diferite zone ale apartamentului, pentru a le pune în valoare.

Livingul este spațiul unde familia se adună să socializeze și să se relaxeze. În funcție de activitățile familiei, livingul poate fi amenajat astfel încât să încurajeze socializarea (o masă joasă în jurul căreia se pot pune tabureți) sau activități de relaxare (canapeaua orientată către TV sau către grădina din balcon). Acolo unde este posibil se poate amenaja un spațiu de dining sau se poate folosi soluția de tip open space, excelentă pentru familiile tinere care nu gătesc așa des.

Acolo unde sunt familii cu copii mici, este recomandat ca apartamentul să aibă cel puțin trei camere, iar amenajarea camerei micuțului să urmeze aceleași linii minimaliste însă cu accente ludice (mobilier versatil și simplu, culori neutre sau pastelate).

În camera de zi se poate utiliza o soluție rabatabilă pentru masă – un birou la care copilul să deseneze sau se joace pe calculator (în funcție de vârstă și preferințe).

Anumite familii optează ca soluție, în lipsa unui buget suplimentar, să mute bucătăria în zona de balcon și camera copilului acolo unde a fost bucătăria.

Stilul de viață și personalitatea celor din familie este important să se regasească în tot apartamentul, indiferent de dimensiunile sau arhitectura acestuia.

Pentru o amenajare ca la carte, poți găsi pe net o sumedenie de idei de amenajări interioare a unui apartament, însă cea mai potrivită pentru familia ta este cea care îți oferă confort și sprijin pentru a te relaxa, pentru a te simți inspirat și pentru a te recupera corespunzător după o zi plină. Poți personaliza apartamentul în funcție de nevoi, dar și de gust și preferințe estetice, transformând spațiul în căminul perfect pentru întreaga familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *